skip to Main Content
+316 - 51 354 713 office@ebne.eu
 
Professor Ad Van Wijk Op EBNE

Waterstofprofessor Ad Van Wijk op EBNE

Professor Ad Van Wijk, de waterstofspecialist, heeft inzicht in wat er nog moet gebeuren om deze milieuvriendelijke brandstof op grote schaal toe te kunnen passen.

Het grote voordeel van waterstof is volgens Van Wijk dat waterstof een schone energiedrager is. Je kunt er overschot van energie, bijvoorbeeld van wind- of solarparken in opslaan en weer gebruiken als je het nodig hebt. De opslag en transport zijn eenvoudiger dan bij het opslaan van elektriciteit. De mogelijkheden om elektriciteit op te slaan en te vervoeren zijn beperkt. ‘Waterstof is de energiedrager waarmee schone energie bij iedereen op de juiste plek en de juiste tijd krijgen,’ aldus Van Wijk.

Van Wijk richtte in 1984 het bedrijf Ecofys op, dat uitgroeide tot het bedrijf Econcern. Econcern ontwikkelde vele nieuwe duurzame energieproducten, diensten en projecten, bijvoorbeeld het 120 MW offshore windpark Prinses Amalia, vele multi MW-zonneparken in Spanje en een bio-methanol fabriek in Delfzijl, de grootste tweede generatie biomassa fabriek in de wereld. Hij was Nederlands ondernemer van het jaar 2007 en Top Executive van het jaar 2008.

Nu is hij part time professor aan de TU Delft, werkzaam bij KWR watercycle research institute en boegbeeld energietransitie Noord-Nederland. Op de TU Delft realiseert hij ’the Green Village’,  Van Wijk ontwikkelde het visionaire concept van de brandstofcel auto als elektriciteitscentrale en trekt de Groene waterstofeconomie van de grond.

Back To Top